Dziś zajrzymy do nieco słodszej części historii. Przepisem na ciasto równie proste, co smaczne, postanowiła podzielić się z nami Kornelia. Oddajmy jej więc głos i lećmy do kuchni szykować składniki!

Poniżej przedstawiam Wam przepis i sposób przygotowania ciasta, które robiła moja babcia, a później mama. Dlaczego akurat takie? Ponieważ zawiera składniki, które były w PRL-u dostępne i każdy prawdopodobnie miał je w domu. W dodatku jest proste i szybkie w wykonaniu.

W związku z tym, że Polaka cechuje gościnność wypadałoby poczęstować czymś słodkim sąsiadki do niedzielnej kawki. A że niedziela już niedługo, zatem sami spróbujcie!

Składniki:

4 duże łyżki marmolady ze śliwek węgierek

½ margaryny

2 duże łyżki kakao

2 jajka

2 niecałe szklanki cukru

3 łyżeczki sody oczyszczonej

2 szklanki mleka

5 szklanek mąki

Sposób przygotowania:

Ucieramy margarynę, marmoladę, kakao, jajka i cukier – do uzyskania jednolitej konsystencji i rozpuszczenia się cukru. Następnie wlewamy część mleka i mąkę połączoną z sodą oczyszczoną. Wylewamy na blaszkę posmarowaną margaryną i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 min.

SMACZNEGO!

Zapraszamy Was, drodzy Czytelnicy, do dzielenia się swoimi przepisami i nadsyłania zdjęć z efektami Waszej pracy w kuchni.

Kornelia Kordiak

Obserwuj nas w mediach społecznościowych: